Social Icons

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Κ. Μπασδέκης: Η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών


Κ. Μπασδέκης: Η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών

Πρωτοβουλίες για την στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής και την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αναλαμβάνει η ΚΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, εκτιμώντας πώς η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει ήταν για τους βιοπαλαιστές αγρότες της Φθιώτιδας η χειρότερη των τελευταίων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό χθες Δευτέρα 13 Νοέμβρη, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στη Λαμία, από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του Κόμματος και την Ανδριάνα Μπαφούτσου γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.


Ο Κώστας Μπασδέκης στάθηκε τόσο στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας, όσο και συνολικότερα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η μικρομεσαία αγροτιά.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί αγρότες και κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλιώτιδας του δήμου Δομοκού, την ακαρπία των ελαιόδεντρων που πλήττει το σύνολο των ελαιοπαραγωγών περιοχών της Φθιώτιδας, τη μείωση της παραγωγής στο βαμβάκι που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 70% με κίνδυνο να χαθεί ακόμη και η συνδεδεμένη επιδότηση, τις μειωμένες επιδοτήσεις πώς ορισμένες καλλιέργειες έφτασαν ακόμη και το 50% λόγω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των ακόμη και τον ψίχουλο που δίνονται για αποζημιώσεις, τις μεγάλες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα, αρδευτικά δίκτυα και έργα αποστράγγισης, καθώς και την αύξηση του πληθυσμού των λύκων που αποδεκατίζει την κτηνοτροφία της περιοχής.

Συνοψίζοντας μάλιστα τις επιπτώσεις των παραπάνω ζητημάτων, ο Κώστας Μπασδέκης προσδιόρισε ότι αποτελούν αιτίες μεγάλης μείωσης του αγροτικού εισοδήματος πού στο σύνολο υπολογίζεται για τη φετινή χρονιά στη Φθιώτιδα περίπου στα 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ.

Προσδιόρισε μάλιστα ότι το ήδη υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής καθιστά απαγορευτική την όποια προσπάθεια για αύξηση της παραγωγικής παραγωγής και εξέφρασε την έντονη ανησυχία για περαιτέρω μείωση του αγροτικού πληθυσμού στη Φθιώτιδα.

«Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η εγκατάλειψη και ερημοποίηση της υπαίθρου, θα συνεχιστεί, αφού η ζωή στην ύπαιθρο παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, με τις δομές υγείας υποστελεχωμένες, τις σχολικές και προσχολικές υποδομές υποβαθμισμένες, ακόμα και υπηρεσίες όπως τα υποκαταστήματα των Τραπεζών και των ΕΛΤΑ κλείνουν το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας μια αφόρητη μη βιώσιμη καθημερινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπασδέκης και πρόσθεσε ότι «βέβαια τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, κάτι που αποδεικνύει τη συνολική στρατηγική συμφωνία και σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΣΟΚ, όσων αφορά και την κοινή στόχευση για περαιτέρω μείωση του αγροτικού πληθυσμού και την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του αγροδιατροφικού κλάδου».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το ΚΚΕ και η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας στέκονται διαχρονικά στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους.

«Ως ΚΚΕ δεν θα μείνουμε να παρακολουθούμε από μακριά τις δυσμενείς εξελίξεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας, θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης του αγροτικού κινήματος, μπαίνουμε μπροστά και θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα παρέμβασης στην Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια, για να ασκηθεί πίεση για μέτρα ανακούφισης, και επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων, όπως επίσης θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων να αγκαλιαστεί από το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στα αστικά κέντρα και στις κωμοπόλεις γιατί είναι αγώνας δίκαιος, αγώνας επιβίωσης, αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την φορολεηλασία συνολικά των λαϊκών εισοδημάτων και τους αφορά άμεσα», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων με την λήψη ουσιαστικών μέτρων.

  • Αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές που έχουν οι περιοχές του Δήμου Δομοκού στις υποδομές εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς κόφτες και προϋποθέσεις που καταλήγουν σε αποζημιώσεις ψίχουλα. Με κρατική ευθύνη να καθαριστούν τα χωράφια και να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες ώστε να καταστούν πάλι παραγωγικά.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς λόγω της ακαρπίας στην ελιά.
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις μειωμένες παραγωγές στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στα σιτηρά, να δοθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι χωρίς την προϋπόθεση του πλαφόν για την φετινή χρονιά, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
  • Να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα προστασίας και αποκατάστασης στις περιοχές που έχουν πληγεί αλλά και σε περιοχές που εγκυμονούν πλημμυρικά φαινόμενα.
  • Να προχωρήσουν άμεσα έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, αποκατάστασης και βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας και τα βαλτωμένα σχέδια των αναδασμών που εκκρεμούν. Να δημιουργηθούν αρδευτικά φράγματα όπου υπάρχει δυνατότητα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, και να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών από όλες τις αιτίες στο 100% των απωλειών που υφίστανται οι αγρότες.
  • Ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας με επιδότηση στις ζωοτροφές, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, άμεση υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, μέτρα περιορισμού των υπερπληθυσμών λύκου.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα λογικό κέρδος για τον αγρότη.
  • Στελέχωση των δομών υγείας στην ύπαιθρο με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχωση του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του αναγκαίου εξοπλισμού. Να μην κλείσουν υπηρεσίες ΕΛΤΑ, υποκαταστήματα τραπεζών κ.α.». 
902.gr


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative