Social Icons

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

79η επέτειος από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ την 18η Οκτώβρη 1944


79η επέτειος από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ την 18η Οκτώβρη 1944

Ανταπόκριση από Λαμία – 18 10 1944


Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Τ.Σ. Φθιώτιδας της ΚΝΕ τίμησαν σήμερα την 79η επέτειο από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ την 18η Οκτώβρη 1944. Στη Λαμία, στην Πλατεία Λαού, μπροστά στο άγαλμα του έφιππου Άρη Βελουχιώτη έγινε εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Εκ μέρους του Παραρτήματος Λαμίας ο Χρήστος Φουσέκης έκαμε χαιρετισμό παρουσιάζοντας το ιστορικό της ημέρας. Εκ μέρους της Τ.Ε. Φθιώτιδας η Δήμητρα Γεροκούδη εκφώνησε την πολιτική ομιλία και αναφέρθηκε στη δράση του ΚΚΕ στην Κατοχή, αλλά και σήμερα.

Κατατέθηκαν ανθοδέσμες με λουλούδια στη μνήμη των ένδοξων νεκρών από τον Θάνο Νεόφυτο – μέλος του Τ.Γ. της Τ.Ε., από τον Γεωργίου Βασίλη – Γραμματέα του Τ.Σ. της ΚΝΕ και από τον Χαλιώτη Νίκο – Πρόεδρο του Παραρτήματος.

Οι συγκεντρωμένοι, τέλος, έκλεισαν την εκδήλωση ψάλλοντας το Πένθιμο Εμβατήριο και τον Εθνικό Ύμνο.
79η επέτειος από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ την 18η Οκτώβρη 1944
Απελευθέρωση Λαμίας – 2023

Ομιλία της Δήμητρας Γεροκούδη

Συμπληρώνονται, φέτος στις 18 Οκτώβρη, 79 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τους ναζί κατακτητές το 1944. 79 χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός οργανωμένος στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη χώρα. Κάτω από τα χτυπήματα του Ελληνικού Λαϊκού Στρατού, του θρυλικού ΕΛΑΣ, οι κατακτητές εγκατέλειπαν τη χώρα μας μετά από τριάμισι χρόνια μαύρης σκλαβιάς. 

Ήδη ο ΕΛΑΣ είχε απελευθερώσει το 90% της χώρας όπου ο λαός μας άρχισε να παίρνει τις τύχες του στα χέρια του για μια νέα ζωή, για καλύτερες μέρες, οργανώνοντας τη λαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη λαϊκή δικαιοσύνη, τη λαϊκή παιδεία κ.λπ. Ήταν το ΚΚΕ που σάλπισε την Αντίσταση και υπήρξε ο οργανωτής, καθοδηγητής, ψυχή και ραχοκοκαλιά του Αντιστασιακού αγώνα του λαού μας, αλλά και της οργάνωσης μιας νέας ζωής στις απελευθερωμένες περιοχές.

Ο λαός οργανωμένος, στη συντριπτική του πλειοψηφία, στο ΕΑΜ με καθοδηγητή και αιμοδότη το τιμημένο ΚΚΕ, η νεολαία μας που ήταν οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, έδιναν και τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, και με το ένοπλο τμήμα τους, τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, απελευθέρωσαν την πατρίδα μας.

Έγραψαν μια από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία της λαϊκής πάλης στη χώρα μας, συμβάλλοντας και διεθνώς στον αγώνα για τη συντριβή του φασισμού-ναζισμού στον οποίο πρωταγωνιστούσε η Σοβιετική Ένωση, για την απελευθέρωση των λαών και των κατεχόμενων χωρών της Ευρώπης.
Αντίθετα, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το λαό στην τύχη του κάτω από την μπότα του κατακτητή. 

Μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου έφυγε μαζί με τους Άγγλους ...συμμάχους του στη Μέση Ανατολή και το Λονδίνο, ενώ μια μερίδα τους συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους Γερμανούς κατακτητές συγκροτώντας τις δωσίλογες κυβερνήσεις, που οργάνωσαν τα διαβόητα τάγματα ασφαλείας και άλλες ένοπλες φασιστικές οργανώσεις στρέφοντας τες ενάντια στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τον αγωνιζόμενο λαό, μα πρώτα απ’ όλους ενάντια στο ΚΚΕ. Σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος καλούσε το λαό σε υποταγή στον ναζί κατακτητή. 

Κατά τη διάρκεια της τριπλής φασιστικής Κατοχής, το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα. Διέθεσε τα καλύτερα παιδιά του για να ξεσηκώσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για να έρθει μια ώρα αρχύτερα η λευτεριά της πατρίδας. Και στη Φθιώτιδα τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ ήταν που προετοίμασαν, υποστήριξαν και στελέχωσαν την 1η ένοπλη ομάδα που βγήκε στο βουνό με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη. 

Στη Φθιώτιδα από την Καλύβα του Στεφανή, στη Σπερχειάδα, μέχρι την παραμονή της απελευθέρωσης της Λαμίας, δόθηκαν αμέτρητες μάχες, μικρές και μεγάλες, στα βουνά της, στους κάμπους, στη θάλασσά της. 
Έτσι ο λαός μας, με ποταμό αίματος, έγραψε χρυσές σελίδες ιστορίας παλεύοντας για λευτεριά και προκοπή της χώρας του. Όμως… 

Όπως επιβεβαιώνεται και από τα ιστορικά γεγονότα, στην πραγματικότητα, η αστική τάξη με τους εκπροσώπους της, μαζί με τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές συμμάχους της, μεθόδευαν το ένοπλο χτύπημα του λαϊκού κινήματος για την επαναφορά της διεφθαρμένης εξουσίας της αστικής τάξης μετά την απελευθέρωση, όπως έκαναν το Δεκέμβρη του 1944. 

Αυτό το σκοπό υπηρετούσε και η συγκρότηση των αγγλόφιλων ένοπλων οργανώσεων αλλά και των ταγμάτων ασφαλείας που χρησιμοποιήθηκαν για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και, βεβαίως του ΚΚΕ. Επιβεβαιώνοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο πως «ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» των λαϊκών δυνάμεων με την αστική τάξη, όπως τότε έλεγε το ΚΚΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. 

Έτσι, το Κόμμα και το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα δεν αξιοποίησε τον απελευθερωτικό αγώνα ώστε να μετεξελιχθεί σε πάλη για την εργατική-λαϊκή εξουσία. Αυτονόμησε την πάλη ενάντια στους κατακτητές από την πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, ενώ την ίδια στιγμή η αστική τάξη και οι Αγγλο-αμερικάνοι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί της μηχανορραφούσαν και μεθόδευαν, για τα δικά τους συμφέροντα, την επαναφορά της αστικής εξουσίας μετά την Απελευθέρωση. 

Ο ελληνικός λαός, παρά τις τεράστιες θυσίες του, δεν δικαιώθηκε με το διώξιμο των κατακτητών στις προσδοκίες του για μια νέα Ελλάδα. Βεβαίως μετά την ηρωική ταξική μάχη του Δεκέμβρη του 1944, το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα, δεν τα «δίπλωσαν», δεν υποτάχθηκαν, και ο λαός μας ξαναπήρε τα όπλα με καθοδηγητή το ΚΚΕ, και οργανώνοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, τον ΔΣΕ, έγραψε την τρίχρονη ταξική εποποιία στον αγώνα για μια Ελλάδα του λαού της.

79 χρόνια μετά, ως ΚΚΕ είμαστε περήφανοι για το μεγαλειώδη αγώνα της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 και την τιτάνια πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946 – 1949. Είμαστε περήφανοι για την τεράστια προσφορά του κόμματός μας, που οργάνωσε και καθοδήγησε τον αγώνα του ελληνικού λαού για το διώξιμο του ναζί κατακτητή. Απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά κόμματα να διεκδικήσουν, με πράξεις κι όχι στα λόγια, τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις όπως έχει αποφασιστεί και από την Ελληνική Βουλή. 

Με τα διδάγματα της ιστορικής περιόδου 1940 – 1949 πορευόμαστε και σήμερα. Παλεύουμε για την οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού μέχρι την ανατροπή του καπιταλισμού και για την εργατική-λαϊκή εξουσία. Μετά τις επιτυχημένες αναμετρήσεις των διπλών Βουλευτικών, των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών συνεχίζουμε τη δράση για ενίσχυση του ρεύματος ριζοσπαστισμού ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε., ενάντια στην εκμεταλλευτική βαρβαρότητα που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Τιμώντας τον αγώνα του ΕΑΜ και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων, παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το σάπιο σύστημα που γεννά τον φασισμό και τους πολέμους, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο Ευρωατλαντικό Μέτωπο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία. Παλεύουμε για καμιά συμμετοχή της χώρας μας, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές Βάσεις, να επιστρέψουν οι Έλληνες φαντάροι στη χώρα από άλλες χώρες όπου συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από ΝΑΤΟ-ΕΕ. 

Στεκόμαστε στο πλευρό του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού, στον αγώνα και στο δικαίωμά του να έχει δική του, ανεξάρτητη πατρίδα που την κατέχει το Ισραηλινό κράτος-δολοφόνος. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Καλούμε, τέλος, την κυβέρνηση της ΝΔ και τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων να πάψουν τη στήριξη του Ισραήλ, να αφήσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων και να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.  

Ζήτω η Εθνική Αντίσταση και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας
Ζήτω το τιμημένο ΚΚΕ

79η επέτειος από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ την 18η Οκτώβρη 1944
  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative