Social Icons

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Αλλοτρίωση Συνειδήσεων ...Του Θάνου Βασιλόπουλου


Αλλοτρίωση Συνειδήσεων ...Του Θάνου Βασιλόπουλου
Αλλοτρίωση Συνειδήσεων 

Πρόεδρος λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κασσελάκης. Φαινόμενο τον χαρακτηρίζουν διάφορα ΜΜΕ. Πολιτικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το τι είναι. Φαινόμενο και μάλιστα αρνητικότατο, που χρήζει διερεύνησης, είναι η πολιτική σκέψη και συμπεριφορά όλων αυτών που ψήφισαν τον Κασσελάκη. 

Το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που ψήφισε την κενότητα πολιτικών θέσεων και λόγου, που ψήφισε τον made in USA πολιτικό εκφυλισμό, στον οποίο κυριαρχούν η εικόνα, τα επικοινωνιακά τρικ, η καπηλεία ( εν προκειμένω των ιερών και οσίων του κομμουνιστικού κινήματος) και η απουσία πολιτικού λόγου.

Είναι ακριβώς η ίδια πολιτική συμπεριφορά και όχι μόνο, με εκείνη όλων όσοι υπερψήφισαν τη ΝΔ, και μάλιστα δύο φορές, παρά την καταστροφική πολιτική της σε όλους τους τομείς της ζωής. 

Είναι αδιανόητο, και αυτοκαταστροφικό , μέρος της ελληνικής κοινωνίας να επιβραβεύει τη πολιτική και τα κόμματα που ευθύνονται για τους σχεδόν 40.000 νεκρούς της πανδημίας, για την δολοφονία 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη, για τους νεκρούς πάνω σε καρότσες ασθενοφόρα, τον ένα νεκρό σχεδόν κάθε τρεις ημέρες από εργατικά ατυχήματα, το θάνατο των δασών και του περιβάλλοντος, τους νεκρούς και τις καταστροφές από την συνειδητή έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας , τους υπεύθυνους για τους μισθούς και συντάξεις πείνας, και την προσπάθεια να εδραιωθεί στην συνείδηση του λαού ότι τον 21ο αιώνα πρέπει να ζει με τη ζητιανιά των δελτίων επισιτισμού. 

Τους υπεύθυνους που νομοθετούν τη συνταξιοδότηση στα βαθιά γεράματα των 74 χρόνων, την κατάργηση του πενθήμερου και του 8ωρου , και τη θέσπιση 13 ωρών εργασίας το 24ωρο.Τη ποινικοποίηση της απεργίας. Με τη καταστροφική αυτή πολιτική, να συνεχίζεται με ποιο έντονο τρόπο σήμερα. Αυτός ο τρόπος σκέψης; και συμπεριφοράς, δείχνει το μεγάλο βαθμό αλλοτρίωσης της συνείδησης και κυρίως διαμόρφωσης και χειραγώγησης του υποσυνείδητου των απλών ανθρώπων από το καπιταλιστικό σύστημα. 

Αυτή η χειραγώγηση ,τους οδηγεί σε πλήρη ταύτιση με το σύστημα , τους κάνει να αισθάνονται την ανάγκη, να το υπερασπίζονται , ακόμη και με θυσίες, με αποτέλεσμα αυτές τις περίεργες , λογικά μη αναμενόμενες πολιτικές συμπεριφορές . Το υποσυνείδητο είναι το κομμάτι της συνείδησης που δεν ελέγχεται από την θέληση μας. Στο υποσυνείδητο καταγράφονται μνήμες, βιώματα, εμπειρίες συναισθήματα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, και το οποίο καθορίζει εν πολλοίς τη συμπεριφορά μας χωρίς τη θέληση μας. 

Είναι η εσωτερική δύναμη, η οποία μας αποτρέπει ή μας ωθεί σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς πολλών ανθρώπων, όπως οι ίδιοι οι περιγράφουν .Το γεγονός δηλαδή, ότι ενώ είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν για παράδειγμα το ΚΚΕ, όμως μπροστά στη κάλπη μια εσωτερική δύναμη δεν τους επιτρέπει να το κάνουν . Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα . Μετά το έγκλημα στα Τέμπη, έγιναν τεράστιες διαδηλώσεις με μεγάλη ένταση και οργή, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Λίγους μήνες μετά έγιναν οι εκλογές

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις έδωσαν την ψήφο τους, στα κόμματα που είναι υπεύθυνα για αυτό το έγκλημα. Δεύτερο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν τις εκλογές, ήταν γνωστό ότι επίκεινται 700.000 πλειστηριασμοί Οι πλειστηριασμοί αυτοί αφορούν τουλάχιστον 1.500.000 ανθρώπους.

Η πλειοψηφία τους όμως στήριξε τα κόμματα που νομοθέτησαν και υλοποιούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αυτούς δηλαδή που θα τους πάρουν τα σπίτια. Μπορεί να φωνάζουμε να βρίζουμε, να διαμαρτυρόμαστε ,στις παρέες στις συζητήσεις που κάνουμε για την πολιτική που εφαρμόζεται. Όμως δεν συμμετέχουμε στη διαδήλωση, γιατί υπερισχύει στη σκέψη μας, ότι θα εκτεθούμε στη " κοινωνία "ή θα μας χαρακτηρίσουν γραφικούς. 

 Όπως και τη κρίσιμη στιγμή της κατάθεσης της ψήφου, στις εκλογές, καθορίζει την συμπεριφορά μας ,η διαμορφωμένη στο υποσυνείδητο, ταύτιση μας με το σύστημα, η οποία μας οδηγεί στην εκ νέου στήριξη του, αποδεχόμενοι διάφορα σαθρά επιχειρήματα ,να βάλουμε όλοι πλάτη γιατί υπάρχει οικονομική κρίση, ή για να έχουμε σταθερότητα κλπ.  Όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με την συμμετοχή μας σε μια απεργία. Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, πιο περίπλοκα, γιατί υπεισέρχεται και ο λογικός φόβος της απόλυσης.

Για να πετύχει αυτή τη ταύτιση των απλών ανθρώπων με το καπιταλιστικό σύστημα, η καπιταλιστική ιδεολογία και προπαγάνδα έχει δουλέψει πολύ συστηματικά, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, σε όλα τα επίπεδα της ζωής (παιδείας, μόρφωσης, πολιτισμού, ιδεολογικής παρέμβασης, επικοινωνιακής διαχείρισης των γεγονότων, κλπ), Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις του καπιταλιστικού συστήματος στην πατρίδα μας για να πετύχει τη διαμόρφωση, χειραγώγηση του υποσυνείδητου, και μέσω αυτού της ταύτισης των απλών ανθρώπων με το σύστημα, μέχρις σημείου να νοιώθουν την ανάγκη να το στηρίζουν , ακόμα και με θυσίες.

Αυτό δεν έγινε στη δεκαετία νομοθέτησης των μνημονίων; Συνέχισαν να υποστηρίζουν το σύστημα, παρά το γεγονός ότι ισοπεδώθηκαν εργατικά, μισθολογικά, και συνταξιοδοτικά δικαιώματα τους Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσεων του συστήματος, για να εμπεδωθεί στο υποσυνείδητο η ταύτιση με το σύστημα. Η πολύ συντονισμένη και με όλα τα μέσα , άμεση και βαθιά εμπλοκή των απλών ανθρώπων σε δύο ιερά άβατα, του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να νοιώσουν συμμέτοχοι.

Το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο και τα καταναλωτικά δάνεια δάνεια από τις τράπεζες. Κατά συρροή καθημερινά τηλέφωνα στις οικογένειες από τις τράπεζες για καταναλωτικά δάνεια, με ιδιαίτερες ευκολίες πληρωμής, ειδικές εκπομπές μαθήματα από τηλεοράσεως για το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο.(μπορείς και σύ που δεν έχεις στον ήλιο μοίρα ,να τα κονομήσεις, χωρίς δουλειά και κόπο όπως κάνουν αυτοί που τα έχουν, παίζοντας στο χρηματιστήριο, ή να έχεις mercedes ή τζιπ και να πηγαίνεις διακοπές στη Μύκονο κλπ, να νοιώσεις και συ κομμάτι του συστήματος).

Οι τράπεζες για το έργο τους αυτό ανταμείφθηκαν από το καπιταλιστικό κράτος μέσω των ανακεφαλαιοποιησεων με εκατοντάδες δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού. Η αντιμετώπιση και αναστροφή αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης είναι πολύ δύσκολη, γιατί μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την γνώση των πραγματικών γεγονότων και των αιτιών που τα προκαλούν. Δυστυχώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,(τηλεόραση , διαδίκτυο)και το εκπαιδευτικό σύστημα ελέγχονται πλήρως από το καπιταλιστικό σύστημα και ο απλός άνθρωπος, βομβαρδίζεται καθημερινά, από την παραπληροφόρηση και το ψέμα .

Γι αυτό η πολιτική δράση, πέρα από την προσπάθεια για τη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, και την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων ,θα πρέπει να ενταθεί, να διευρυνθεί και στο πεδίο της πληροφόρησης, της επικοινωνίας και κυρίως της ολόπλευρης γνώσης, η οποία όμως αναζήτηση και απόκτηση της γνώσης, είναι κυρίως θέμα προσωπικής επιμέλειας, και φροντίδας.. Εδώ κατά τη γνώμη μου εντοπίζεται και η μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο κατά πόσο δηλαδή ο απλός άνθρωπος έχει τη δυνατότητα στη πρόσβαση και στην απόκτηση της γνώσης. την ίδια στιγμή που το σύστημα ελέγχει σχεδόν πλήρως τον τομέα αυτό.

Όταν δεν υπάρχει γνώση, δεν υπάρχει η δυνατότητα σωστής σκέψης και σωστών συμπερασμάτων,
με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να άγεται και να φέρεται από την παραπληροφόρηση και το ψέμα πού είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στο καπιταλιστικό σύστημα. Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, στη πατρίδα μας υπάρχει αχτίδα φωτός και ελπίδα για το λαό.

Είναι η ύπαρξη και η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το οποίο με την ιδεολογία του, τη καθημερινή πολιτική του δράση, το επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα του αποτελεί το στήριγμα και το ασφαλέστερο εχέγγυο για τον ελληνικό λαό, ότι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, την οποία βιώνουμε καθημερινά θα ανατραπεί. Μας δίνει τη γνώση που χρειαζόμαστε ,αρκεί να το εμπιστευτούμε, και να συμμετέχουμε


Βασιλόπουλος Θάνος

Παιδίατρος Εντατικολόγος
Συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ
Πρώην διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative