Social Icons

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Αύξηση 71% από τη ΔΕΗ στο τιμολόγιο ρεύματος με σταθερή χρέωση


Μεγάλη αναπροσαρμογή στο κόστος κιλοβατώρας και μείωση της περιόδου «κλειδώματος» από δύο σε ένα έτος. Το πρόγραμμα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των ιδιωτών παρόχων, που έκαναν λόγο για καταχρηστική πρακτική.

Στροφή 180 μοιρών κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ στον «πόλεμο» για τα μερίδια στη λιανική αγορά του ρεύματος, εγκαταλείποντας τις εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις για συνδέσεις σταθερής τιμολόγησης και προχωρώντας από τον Δεκέμβριο σε μια αύξηση κατά περισσότερο από 70% στην τιμή της κιλοβατώρας για το πρόγραμμά της, με το οποίο ένας καταναλωτής μπορεί να «κλειδώσει» την τιμή χρέωσης για 12 μήνες, αποφεύγοντας τη μεταβλητότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής με βάση τις τιμές χονδρικής.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι τόνιζαν, ακόμη και σε επιστολής προς τη ΡΑΕ κατά τη διαβούλευση για τους λογαριασμούς του ρεύματος, ότι η ΔΕΗ αξιοποιεί με αθέμιτο τρόπο πλεονεκτήματα που έχει ως πρώην μονοπωλιακός παίκτης της αγοράς, για να διαθέτει προϊόντα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος των ανταγωνιστών της και να κερδίζει μερίδια αγοράς, παρότι αποτελεί δέσμευσή της να μειώσει τα μερίδια κάτω από το 50%, ώστε να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, με «πολιορκητικό κριό» το πολύ φθηνό πρόγραμμα σταθερής χρέωσης, η ΔΕΗ είχε σημειώσει τον Οκτώβριο σημαντική αύξηση του μεριδίου της στην αγορά, εις βάρος των εναλλακτικών παρόχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Οκτώβριο, το μερίδιο της ΔΕΗ είχε αυξηθεί από 62,6% σε 64,1%, καταγράφοντας μια πολύ μεγάλη θετική μεταβολή μέσα σε ένα μήνα, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε χάσει μερίδιο αγοράς σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν αυτό είχε διαμορφωθεί σε 64,4%.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνεται από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, δημιουργήθηκε μια σοβαρή στρέβλωση στην αγορά, όπου αντί να ακολουθείται η φυσιολογική εξέλιξη της απώλειας μεριδίου του πρώην μονοπωλιακού «παίκτη», αυτός αυξάνει τα μερίδιά του προσφέροντας τιμές που είναι εντελώς αδιανόητες για τον ανταγωνισμό. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στελέχη εταιρειών ενέργειας, αν είχε επιτραπεί στον ΟΤΕ να ακολουθήσει ανάλογες τακτικές στις τηλεπικοινωνίες, αξιοποιώντας τα μοναδικά του πλεονεκτήματα για να διαθέτει υπηρεσίες πολύ φθηνότερες από τον ανταγωνισμό, θα είχε αντιστραφεί πλήρως η πορεία απελευθέρωσης της αγοράς.

Νέο πρόγραμμα με αυξημένη χρέωση


Στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων από τον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσει από τις 3 Δεκεμβρίου για το πρόγραμμα myHome Enter, μέσω του οποίου προσφέρει σταθερή τιμολόγηση για ένα 12μηνο. Οι βασικές διαφορές είναι δύο: το «κλείδωμα» σταθερής τιμής μειώνεται από δύο σε ένα χρόνο, ενώ η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι θεαματικά αυξημένη σε σχέση με την ισχύουσα ως τώρα, η οποία είχε αποτελέσει μεγάλο δέλεαρ για πολλούς καταναλωτές, οδηγώντας αρκετούς να εγκαταλείψουν συνδέσεις με ρήτρα αναπροσαρμογής σε άλλες εταιρείες για να στραφούν προς τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον πίνακα, η τιμή που θα ισχύει για όσους ενεργοποιήσουν το myHome Enter τώρα, με ισχύ από τις 3 Δεκεμβρίου, διαμορφώνεται σε 0,18 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις χρεώσεις ημέρας.

Αύξηση 71% από τη ΔΕΗ στο τιμολόγιο ρεύματος με σταθερή χρέωση
Αντίθετα, οι χρεώσεις που ισχύουν για το ίδιο πρόγραμμα έως τώρα και τις οποίες έχουν «κλειδώσει» όσοι καταναλωτές το έχουν ήδη ενεργοποιήσει, χωρίς να επηρεάζονται από τις αναπροσαρμογές, ήταν 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όπως φαίνεται στον πίνακα της ΔΕΗ:

Αύξηση 71% από τη ΔΕΗ στο τιμολόγιο ρεύματος με σταθερή χρέωση
Έτσι, όσον αφορά τις χρεώσεις ημέρας, η ΔΕΗ προχωρά σε μια αύξηση στο προϊόν σταθερής τιμολόγησης κατά 71,4%, ενώ στις χρεώσεις για τις νυχτερινές κιλοβατώρες το ποσοστό αύξησης φθάνει το 65%. Ακόμη και μετά τις αυξήσεις, η ΔΕΗ παραμένει πολύ φθηνότερη από τους άλλους παρόχους στα προϊόντα σταθερής χρέωσης, καθώς εκτιμάται ότι η τιμή των 0,18 ευρώ για τις χρεώσεις ημέρας είναι περίπου 20% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα προγράμματα του ανταγωνισμού.

Εκπρόσωπος της ΔΕΗ αναφέρει στο BusinessDaily ότι τα προγράμματα σταθερής τιμολόγησης που θα ισχύσουν από τον Δεκέμβριο είναι νέα, με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, σημειώνει ότι οι αλλαγές στα τιμολόγια δεν θα επηρεάσουν όσους ήδη έχουν συμβάσεις σταθερού τιμολογίου και προσθέτει ότι τα νέα προγράμματα βασίζονται σε νέα αντιστάθμιση κινδύνου για τις τιμές (hedging) στην οποία έχει προχωρήσει η ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι το προϊόν σταθερής χρέωσης της ΔΕΗ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από την αγορά, δημιουργώντας προβληματισμό και στη ΡΑΕ, καθώς έδινε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «κλειδώσουν» για δύο έτη τιμή 0,105 ευρώ/kWh στις ημερήσιες χρεώσεις, που είναι έξω από κάθε όριο… αντοχής των υπολοίπων προμηθευτών, καθετοποιημένων και μη, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλότερο κόστος από τη ΔΕΗ και προσφέρουν, αντίστοιχα, πολύ υψηλότερες χρεώσεις για τις συμβάσεις σταθερής χρέωσης.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με υπολογισμούς που γίνονται από παρόχους, για το 2022 το δικό τους κόστος για το ρεύμα είναι σχεδόν 67% υψηλότερο από την τιμολόγηση των 0,105 ευρώ που γίνεται από τη ΔΕΗ, χωρίς να υπολογίζονται τα εμπορικά κόστη και το κέρδος τους. Με αυτά τα δεδομένα, ουσιαστικά η ΔΕΗ «σπάει» την αγορά, όπως υποστηρίζουν οι πάροχοι, και «παίζει» πλέον εκτός συναγωνισμού, αφήνοντας σε δυσμενή θέση τους εναλλακτικούς παρόχους.

Οι πάροχοι αποδίδουν την εξαιρετικά ισχυρή θέση της επιχείρησης σε αυτή την κατηγορία συνδέσεων σε πλεονεκτήματα που μόνο η ΔΕΗ έχει εκ του ιστορικού της ρόλου ως κρατικού μονοπωλίου στην ενέργεια. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι η ΔΕΗ έχει αποκλειστική πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή, κάτι που της δίνει μια μοναδική ευελιξία, ιδιαίτερα σε συγκυρίες όπως η παρούσα, όπου η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Έτσι, η ΔΕΗ μπορεί να κοστολογεί με ευελιξία τα τιμολόγια σταθερής σύνδεσης, έχοντας μικρότερο κίνδυνο να εγγράψει ζημιές από τις υψηλές τιμές του αερίου, αφού μπορεί να επιστρατεύει τα υδροηλεκτρικά της για να έχει παραγωγή με ελάχιστο κόστος.

Παράλληλα, οι πάροχοι αφήνουν υπαινιγμούς και για την πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την εξόφληση των οφειλών της στους διαχειριστές του συστήματος, σημειώνοντας ότι όσοι πληρώνουν με συνέπεια αυτές τις οφειλές βρίσκονται σε δυσμενή θέση έναντι της ΔΕΗ.


stereaeconomy.gr


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative