Social Icons

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Νέα προνόμια για το κεφάλαιο, κοροϊδία και άγρια εκμετάλλευση για το λαό και τη νεολαία


Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ -Νέα προνόμια για το κεφάλαιο, κοροϊδία και άγρια εκμετάλλευση για το λαό και τη νεολαία
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με νέα προνόμια, διευκολύνσεις, «πακέτα» και πάνω απ’ όλα νέο μπαράζ αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται και στον «οδικό χάρτη» του «Ταμείου Ανάκαμψης» για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες περιλάμβανε η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ..

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός «ξεπέρασε τον εαυτό» του στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, παρουσιάζοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που τσακίζει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, ως «μονόδρομο» για να ικανοποιηθούν δήθεν οι ανάγκες του και τάζοντας ορισμένα ψίχουλα που εξανεμίζονται την άλλη στιγμή κάτω από την έκρηξη της μεγάλης ακρίβειας, κάτω από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών.

Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων της διετίας δεν δίστασε να κοκορευτεί για τα πιο «ανακουφισμένα λαϊκά νοικοκυριά» (!), για το ότι «οι έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού», και για τη διαχείριση της πανδημίας με τα γνωστά ψέματα περί ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, και βέβαια για το «ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης», που προβλέπει δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα για τα επόμενα χρόνια ως «αντάλλαγμα» για τα πακέτα που θα ξεκοκαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το τι έχει να περιμένει ο λαός από την ανάκαμψη του κεφαλαίου, ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου για την άνοδο του ΑΕΠ φέτος σε 5,9% (από την προηγούμενη εκτίμηση για 3,6%), παρουσιάζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «δε σταματήσαμε ούτε στιγμή τις μεταρρυθμίσεις», στο ότι συνεχίστηκαν οι πακτωλοί και διευκολύνσεις για έργα που ιεραρχεί το κεφάλαιο (πχ μεγάλοι οδικοί άξονες, ενεργειακά κτλ), την ώρα που για τις λαϊκές ανάγκες και τα πιο στοιχειώδη έργα θεωρούνται κόστος, όπως βέβαια και οι ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της Εγνατίας, του 49% του ΔΕΔΔΗΕ κ.ά.

Ενώ ως «βασικούς πυλώνες» για τη συνέχεια παρουσίασε τη συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών και αυτών στην παιδεία, όπως επίσης και τα σχέδια για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ» με παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ΣΔΙΤ, «εξορθολογισμό» του ΕΟΠΠΥ κ.α.

Δεν παρέλειψε δε – με φανερή την αγωνία να στρατεύσει το λαό στη στρατηγική του κεφαλαίου να παρουσιάσει την ταξική πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου ως «έργο του ορθολογισμού», μιλώντας για «πλατιά συμμαχία της λογικής» και «πλειονότητα που απορρίπτει την αχρείαστη πόλωση» και χαρακτηρίζοντας την «κοινωνική συνοχή» ως «την άλλη όψη της ευημερίας».

 
Παρουσίασε ως… ανακούφιση για το λαό, τα μέτρα για το κεφάλαιο!


Με βάση τα παραπάνω και την ώρα που ως αποτέλεσμα και των «πακτωλών χρήματος» που πέφτει στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων, η ακρίβεια για τα λαϊκά στρώματα χτυπάει κόκκινο, οι τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στις λαϊκές οικογένειες κι ενώ μπροστά βρίσκονται -μόνο ως το τέλος του χρόνου- φορολογικά βάρη 25 δις για το λαό, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως πακέτο δήθεν «ελαφρύνσεων» για το λαό και «απόδειξη» της «ανάπτυξης για όλους», το πακέτο μέτρων για το 2022 που περιλαμβάνει:

  • Καραμπινάτα μέτρα για το κεφάλαιο, όπως την διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με τους εργαζόμενους να καλούνται να πληρώνουν τις νέες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, τη μείωση στο μισό του φόρου για τη συγκέντρωση κεφαλαίου, τις υπερκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, τη μείωση στο 15,5% (κατά 30%) των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται, την επέκταση κατά τρεις μήνες του «Προγράμματος Γέφυρα» και του «Συνεργασία» για τη μείωση του «μισθολογικού κόστους» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Ορισμένες ελάχιστες φοροαπαλλαγές, τις οποίες θα παίρνει πολλαπλά από την άλλη τσέπη με «πράσινα» και άλλα χαράτσια και συνολικά τη φοροληστεία που και για τη νέα χρονιά σταθερά θα φορτώνει στο λαό πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων. Ανάμεσα σε άλλα ανακοίνωσε το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης -που δήθεν θα καταργούνταν- για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022, την κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ με μια γενικόλογη αναφορά για «μικρότερη φορολογία για τα περισσότερα νοικοκυριά» που θα εξειδικευτεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και που με βεβαιότητα θα «εξισορροπείται» από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην οποία προχώρησε το προηγούμενο διάστημα και η οποία συμπαρασύρει προς τα πάνω και δεκάδες άλλους φόρους.
  • Μέτρα-κοροϊδία για το κύμα ακρίβειας (που παρουσίασε ως δήθεν «εισαγόμενο» και «ελπίζω παροδικό» φαινόμενο) και τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα.

Για το πρώτο ανακοίνωσε μια ελάχιστη παραμονή στο ΦΠΑ 13% (ως τον επόμενο Ιούνη) ορισμένων βασικών ειδών κατανάλωσης όπως ο καφές (αλλά και για τις μεταφορές) και τα γνωστά παχιά λόγια για «αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού».

Για το πετρέλαιο, ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που έχει πετοσκοφτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια κατά 20%, ενώ για το ρεύμα ανακοίνωσε «ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές», και «σε πρώτη φάση» 150 εκατομμύρια ευρώ, ως το τέλος του έτους, («αν χρειαστεί θα επεκταθεί» διευκρίνισε) ενώ θα αφορά και επιχειρήσεις με χαμηλή τάση. 

Με δυο λόγια ο λαός θα κληθεί να πληρώσει απευθείας τουλάχιστον το 20% των τεράστιων αυξήσεων, και «από την άλλη τσέπη» την – επί της ουσίας – κρατική επιδότηση στους ενεργειακούς ομίλους, στους οποίους θα διασφαλίζει την αποπληρωμή των μεγάλων λογαριασμών ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης». 

Άλλωστε ο πρωθυπουργός κυνικά ομολόγησε ούτε λίγο ούτε πολύ πως αυτό αποτελεί το τίμημα των νέων «πράσινων μπίζνες» και δεσμεύτηκε την ίδια ώρα για την επιτάχυνση της ίδιας πολιτικής που βυθίζει το λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

 

«Προτεραιότητα» η εκμετάλλευση της νεολαίας


Εκεί βέβαια που ο Κυρ. Μητσοτάκης «απογείωσε» την πρόκληση, ήταν αναφερόμενος στη νεολαία.


Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους, έχει «εξασφαλίσει» με τα νομοθετήματα της στη νέα γενιά 10ωρη δουλειά, μισθούς καθηλωμένους στα 200 και 300 ευρώ, «τζογάρισμα» των ασφαλιστικών εισφορών για «διασφαλισμένες» συντάξεις πείνας, και βέβαια απανωτούς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για να στέλνονται κατά χιλιάδες ακόμα και 16χρονα παιδιά απευθείας στα νύχια της μεγαλοεργοδοσίας, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η νέα γενιά είναι «προτεραιότητα», ανακοινώνοντας «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία»..

Πρόκειται για σχέδιο απευθείας από τα κιτάπια του κεφαλαίου, που με πρόσχημα την προστασία της νεολαιας, μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Το λεγόμενο «πρώτο ένσημο», με βάση το οποίο οι εργοδότες θα επιδοτούνται με επιπλέον 600 ευρώ «το κεφάλι» για ένα εξάμηνο για την πρόσληψη νέων εργαζομένων, ενώ άλλα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους νέους τους οποίους λίγο πολύ κατηγόρησε ότι από… επιλογή δουλεύουν με μαύρα και ελαστικές σχέσεις δουλειάς.
  • Επιπλέον επιδοτήσεις για την εργοδοσία για την πρόσληψη 50 χιλιάδων νέων με τους γνωστούς όρους.
  • Την επέκταση του ελάχιστου φοιτητικού – στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ με φανερό στόχο να αποτελέσει το «τυράκι» ώστε περισσότεροι να πάνε στην κατάρτιση
  • Μειώσεις στα ειδικά τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους («μέχρι και 20 ευρώ στο μηνιαίο λογαριασμό σας» όπως είπε, και ορισμένα… δωρεάν δεδομένα στα κινητά, όπως και μονιμοποίηση της «ψηφιακής κάρτας νέων».
  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative