Social Icons

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σφαγής


Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σφαγής
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σφαγής
Να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων!


27 Αυγούστου 2021, εν μέσω ενός πανδημικού καλοκαιριού, κυριαρχεί η είδηση για τη σφαγή 40000 υποψηφίων που έμειναν εκτός ΑΕΙ. Ο αριθμός ξεπέρασε τελικά και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις όλων όσων λέγαμε πόσο κατασταλτικά θα λειτουργήσει η ΕΒΕ στο δικαίωμα των σπουδών της νεολαίας. Την ίδια στιγμή κυνικά η Υπουργός Παιδείας στο κρατικό κανάλι περηφανευόταν ότι «απεγκλώβισε τη νεολαία από το Πανεπιστήμιο»! Ενώ ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συνοδεύσει την κόρη του στο ΥΑLE προκειμένου ν αρχίσει τις σπουδές της, έχοντας ασφαλώς περάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των… 250 χιλιάδων δολαρίων! 

Τα ΜΜΕ, τα παπαγαλάκια της εξουσίας προβάλλουν ταυτόχρονα τα δύο γεγονότα για να «φυσικοποιηθεί» στη συνείδηση μας η ταξική και κοινωνική ανισότητα. Ότι είναι λογικό άλλοι να σπουδάζουν όπου θέλουν στα 18 τους κι άλλοι να ζωγραφίζεται η απελπισία και η απογοήτευση στα μάτια τους που είτε δεν πέρασαν πουθενά, είτε δεν «έπιασαν» τις βάσεις των τμημάτων του τόπου κατοικίας και ως εκ τούτου οι οικογένειες δεν μπορούν να τους σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Θέλουν να μας πείσουν ότι είναι «λογικό» άλλοι γονείς «να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους» κι άλλοι νιώθουν ανίκανοι κι ανάξιοι που δεν μπορούν να τα σπουδάσουν. Αποδείχθηκε ακόμη μια φορά σήμερα περίτρανα κι οδυνηρά ότι αυτό που ισχύει στη ζωή είναι «απ’ τ’ αλώνια στα αλώνια και απ’ τα σαλόνια στα σαλόνια».

Όμως δεν θα μας πείσουν, γιατί δεν είναι λογικό αλλά βαθιά ταξικό. Η φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του λαού σε συνδυασμό με τον κόφτη της ΕΒΕ αποτελεί μέρος της εντεινόμενης επίθεσης στα δικαιώματα των παιδιών του λαού, που τα οδηγούν στην κατάρτιση και στην εμπέδωση της δικής τους «λογικής» ότι θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και χωρίς δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Συνένοχοι στο κυβερνητικό έργο φυσικά και τα Πανεπιστήμια, που είναι κομμάτι του συστήματος. 

Γι αυτό είναι αδόκιμη κι αποπροσανατολιστική η συζήτηση που άνοιξε ότι τα Πανεπιστήμια –δηλαδή το ακαδημαϊκό κατεστημένο;- «θα καταλάβουν το λάθος της ΕΒΕ». Παρά το γεγονός ότι για πολλά από αυτά απειλείται η ύπαρξή τους. Τρανταχτά παραδείγματα το Μαθηματικό Σάμου, με 305 θέσεις πήρε 6 εισακτέους, η Φιλολογία Θεσσαλονίκης 202 θέσεις, 170 εισακτέοι, η Αρχιτεκτονική Ξάνθης 0 εισακτέους κλπ.

Και αν αυτό έγινε φέτος, του χρόνου με την εφαρμογή της άλλης σφαγής της Τράπεζας Θεμάτων και το τριπλό μηχανογραφικό –το πρώτο μόνο με περιορισμένο αριθμό επιλογών, μέχρι το 10% του αριθμού των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου- η ταξικότητα θα απογειωθεί κι άλλο.
Υποκριτικές όμως είναι και οι δηλώσεις Τσίπρα – Φίλη κλπ, αυτών δηλαδή που υπηρέτησαν το προηγούμενο διάστημα την ίδια πολιτική και μάλιστα άνοιξαν το δρόμο της. Και τώρα έρχονται με υποσχεσιολογίες σε περίπτωση κυβερνητικής τους επαναναφοράς.
 
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών εγκαίρως είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία για την οργάνωση κινητοποιήσεων προκειμένου να ανατραπεί το σφαγείο της ΕΒΕ. Η ανταπόκριση των δυνάμεων που αναφέρονται στο κίνημα ήταν πολύ κατώτερη της περίστασης. Θεωρήσαμε εξαρχής και θεωρούμε ότι η ΕΒΕ όπως και η Τράπεζα Θεμάτων, συνιστούν σημαντικά εργαλεία για την όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματα των παιδιών του λαού. Ως εκ τούτου δεν πρέπει, όταν στεγνώσει το μελάνι απ όσα γράφονται αυτές τις μέρες, να ξεχαστεί. 

Το δίδυμο ΕΒΕ-Τράπεζα Θεμάτων πρέπει να αποτελέσει ένα από τα ενοποιητικά σημεία αιχμής της συγκρότησης του πανεκπαιδευτικού μετώπου, που είναι αναγκαίο για την αντίκρουση της επίθεσης. Αν όντως εννοούμε ότι θέλουμε την κατάργηση των μέτρων αυτών, αυτό να διεκδικηθεί στην πράξη, με διαδηλώσεις κι ΑΠΕΡΓΙΕΣ στις αρχές Σεπτέμβρη. Να συγκροτήσουμε πρωτοβουλίες και να προετοιμαστούμε για να δώσουμε από κοινού αγώνες μαζί με μαθητές και γονείς γι αυτό το ζήτημα.

• ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ! ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των νόμων 4823 (αξιολόγηση), 4692 (Τράπεζα Θεμάτων), 4763 (Τεχνική Εκπαίδευση – κατάρτιση), 4777 (Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής)! 

• ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – Όχι στις αναστολές εργασίας, τις απολύσεις και τις περικοπές μισθού.

agkinekp.blogspot.gr

27/8/2021

Πανελλαδική Σύσκεψη Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών, 4 και 5 Σεπτέμβρη 2021


Συναγερμός!

Σε παροξυσμό η επίθεση του παρελθόντος στο μέλλον – σε αποθράσυνση και κρίση το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Μόνος δρόμος ο αγώνας!

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση της στην εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα .
της «μικτής εκπαίδευσης» στις νησιώτικες περιοχές, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων κλπ.

Η επίθεση που εξελίσσεται στους χώρους της εκπαίδευσης δεν είναι εκπαιδευτικό ζήτημα. Αφορά όχι μόνο το δικαίωμα των παιδιών του λαού να σπουδάσουν, αλλά και τις αυριανές συνθήκες εργασίας τους. Για αυτό η επίθεση και η μαζική απάντησή της αποτελεί λαϊκό ζήτημα.
Κάθε δύναμη, κάθε παράταξη και συλλογικότητα, κάθε μεμονωμένη αγωνίστρια και αγωνιστής πρέπει να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Να συμβάλει, με κάθε τρόπο μπορεί ο καθένας, στο μόνο δρόμο που μπορεί να βάλει φρένο στον κατήφορο – το δρόμο του αγώνα. 

Η διαμόρφωση, επίσης, μιας άμεσης πρότασης πάλης προς το κίνημα είναι απαραίτητη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών σας καλούν στην Πανελλαδική Σύσκεψη τους στις 4 (έναρξη 1.00 μ.μ.) και 5 Σεπτέμβρη 2021 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Υμηττού, Πλ. Ηρ. Πολυτεχνείου 1, Υμηττός 172 36.

Η παρουσία σας θα δώσει δύναμη στους επερχόμενους κοινούς αγώνες μας. Τα εισηγητικά κείμενα της σύσκεψης βρίσκονται στο σύνδεσμο https://agkinekp.blogspot.com/2021/08/blog-post_27.html


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative