Social Icons

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Δεν υπάρχει πιο ηθική, πιο αποτελεσματική λύση από την πραγματική επίταξη των ιδιωτικών μεγαθηρίων της Υγείας


Δεν υπάρχει πιο ηθική, πιο αποτελεσματική λύση από την πραγματική επίταξη των ιδιωτικών μεγαθηρίων της Υγείας
«Εδώ και ένα μήνα μετράμε καθημερινά 100 έως 150 διασωληνωμένους με πολυήμερη παραμονή εκτός ΜΕΘ, με θνητότητα πάνω από 50%, ενώ αν ήταν σε ΜΕΘ η θνητότητα θα ήταν λιγότερο από 25%.

Τι κι αν πέρασαν 14 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, τι κι αν πριν από μία βδομάδα (7 Απρίλη) τιμήσαμε την Παγκόσμια Μέρα της Υγείας, τι κι αν ο ηρωικός αγώνας των μαχόμενων υγειονομικών ενάντια στην πανδημία, ενάντια στα προβλήματα και την καταστολή δεν έχει τέλος… Κάποιοι εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τον λαό ασύστολα και να τον προετοιμάζουν για την ατέρμονη πανδημία και στην υγεία και στην οικονομία.

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρόντισαν να έχουν κυριολεκτικά ξεχαρβαλωμένο και υποβαθμισμένο το όποιο δημόσιο σύστημα είχε απομείνει. Μόλις προχτές ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως το Εθνικό σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπει επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα της Υγείας, τη στιγμή που οι δημόσιες δαπάνες για το 2021 είναι μειωμένες κατά 600 εκ. ευρώ συνεχίζοντας την κατρακύλα μιας δεκαετίας μνημονίων ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων. Η αστική τάξη ενισχύει τη στρατηγική της για Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

Αυτή η στρατηγική τσάκισε τα συστήματα Υγείας στην ΕΕ, τα συστήματα Υγείας – πρότυπο των κυβερνήσεών μας που η πανδημία αποκάλυψε τη γύμνια τους. Την ίδια στρατηγική “συνύπαρξης” Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στηρίζουν ολόπλευρα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Είμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση της πανδημίας. Τα Νοσοκομεία, οι ΜΕΘ αλλά και οι απλές κλίνες σε κλινικές Covid έχουν φρακάρει. Κάθε μέρα θρηνούμε την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας. Εδώ και έναν μήνα μετράμε καθημερινά 100 έως 150 διασωληνωμένους με πολυήμερη παραμονή εκτός ΜΕΘ, με θνητότητα πάνω από 50%, ενώ αν ήταν σε ΜΕΘ η θνητότητα θα ήταν λιγότερο από 25%.

Παράλληλα με τον Covid σαν δεύτερη παράλληλη πανδημία γιγαντώνεται η λοιπή νοσηρότητα. Πολλά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε αποκλειστικά Covid νοσοκομεία: “Σωτηρία”, Σιγμανόγλειο, “Ερυθρός Σταυρός”, Θριάσιο, προετοιμάζεται το “Αγ. Όλγα”… Μεγάλο μέρος των υπόλοιπων Νοσοκομείων έχει μετατραπεί σε τμήματα Covid, με κλείσιμο κλινικών, συγχωνεύσεις, αναβολή τακτικών ιατρείων. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί δραματικά. Στον “Ευαγγελισμό”, για παράδειγμα, λειτουργούν 6 από τα 14 χειρουργεία με μεγάλη καθυστέρηση αντιμετώπισης των χρονίων περιστατικών. 

Οι ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο εμφανίζονται με δυσεπίλυτες ή μη αντιμετωπίσιμες επιπλοκές με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες. Η καρδιοχειρουργική κλινική, από τις ελάχιστες στην Αττική, έχει κλείσει και έχουν “χαθεί” πάνω από 150 χειρουργεία μέσα στο δίμηνο που δεν λειτουργεί.

Την ίδια στιγμή, στην Αττική λειτουργούν 4.000 κλίνες στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία και 230 κλίνες ΜΕΘ. Αντί η κυβέρνηση να τις επιτάξει χωρίς αποζημίωση, όπως εδώ και ένα χρόνο φωνάζουν οι υγειονομικοί μέσα από την ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία τους, κάνει “διαπραγμάτευση” για το τίμημα. Στην ίδια λογική είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Είναι εξοργιστική η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία πληρώνονται οι κλινικάρχες με νοσήλιο διπλάσιο από αυτό που δίνει ο ΕΟΠΥΥ, στο σύνολο των κλινών που έχουν διαθέσει, ανεξάρτητα από την πληρότητα, το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο και δέχονται μόνο ελαφρώς πάσχοντες. Δηλαδή, οι ιδιώτες θησαυρίζουν σε καιρό κρίσης, όταν τα δημόσια νοσοκομεία και οι λειτουργοί τους στενάζουν. 

Δεν υπάρχει πιο ηθική, πιο αποτελεσματική λύση από την πραγματική επίταξη των ιδιωτικών μεγαθηρίων με το προσωπικό τους που θα εργάζεται με όρους δημοσίου και όχι με τα ψίχουλα του κλινικάρχη. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής επιλογής.

Το στίγμα του πραγματικού αγώνα το έδωσαν χιλιάδες υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι, όταν στις 7 Απρίλη σε πάνω από 100 Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και στο υπουργείο Υγείας ξανάδωσαν τη διπλή υπόσχεση για αγώνα ενάντια στη νόσο και στις πολύ μεγάλες δυσκολίες που το ίδιο το σύστημα βάζει. Μια πραγματικά πανελλαδική κινητοποίηση, που όμως προκάλεσε αλλεργία στα αστικά επιτελεία, που φρόντισαν, ώστε να μην αφιερωθεί ούτε μια αράδα στα ΜΜΕ που ελέγχουν.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση και οργή στους υγειονομικούς η «διαβεβαίωση» του αναπληρωτή υπουργού ότι τα περιστατικά εκτός ΜΕΘ μετακινούνται μέσα σε λίγες ώρες καθώς και η επικίνδυνη και προκλητική δήλωση μέλους της επιτροπής “σοφών” ότι η θνητότητα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι «μικρή, περίπου 20%». Είναι ντροπή να εκφέρονται τέτοιες απόψεις από γιατρούς και δυστυχώς ούτε ΕΝΑΣ από την επιτροπή δεν ψέλλισε κάτι.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται: “Οι ειδικοί εισηγούνται, εμείς υλοποιούμε”. Εμείς λέμε πως η ιατρική δεν είναι κυβερνητική επιστήμη. Τα πολλαπλά δημοσιεύματα για “διαφωνίες” κάποιων ειδικών της επιτροπής, η “πολυφωνία” ή η “εργαλειοποίηση” της επιτροπής που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν επιμελώς την ολόσωστη άποψη που έχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πως η επιστήμη κανοναρχείται από ταξικά συμφέροντα.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η σιωπή όταν εδώ και έναν χρόνο επισημαίνουμε ότι:

 • Η καραντίνα των υγειονομικών αντί 14 έγινε 7 μέρες.
 • Τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε πλοία, αεροπλάνα ήταν κομμένα και ραμμένα στην εξυπηρέτηση εφοπλιστών, tour opperators και μεγαλοξενοδόχων.
 • Ένα χρόνο έχουν κλειστά τα πανεπιστήμια, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ!
 • Έκαναν σημαία την “ατομική ευθύνη”.
 • Δεν είπαν λέξη για την ανάγκη λειτουργίας πολύ περισσότερων ΜΜΜ, αφού οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι είναι χώροι διασποράς. Δεν είπαν τίποτα για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τους όρους εργασίας.
 • Ανεκδιήγητη η στάση τους στο θέμα του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα.
 • Συνιστούσαν να πηγαίνουμε μα τα πόδια στη δουλειά για να αποφύγουμε το συνωστισμό στα ΜΜΜ, επειδή δεν υπήρχαν “λεφτόδεντρα” να αγοράσουμε καινούργια λεωφορεία. Και τώρα πανηγυρίζουν με την κυβέρνηση γιατί πήρε με leasing 40 μεταχειρισμένα, αντί εκατοντάδες καινούργια που είναι απαραίτητα.
 • Κανείς δεν άρθρωσε λέξη όταν κάποιες κυρίες, καθηγήτριες πανεπιστημίου ισχυρίστηκαν πως η “θεία κοινωνία” δεν μεταδίδει τον ιό, συμβάλλοντας έτσι στον σκοταδισμό.
 • Δεν είπαν κουβέντα για την «παράλληλη πανδημία» των non-Covid ασθενών, την πολύ αυξημένη θνητότητα και τη μετατροπή πολλών νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου.
 • Φυσικά τίποτα για την ΕΠΙΤΑΞΗ χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα που είναι πανυγειονομικό αίτημα. Εξ άλλου πολλοί από την επιτροπή εκεί υπηρετούν.
 • Για τις προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού; Τίποτα. Οι επικουρικοί είναι καλοί, αλλά για ένα χρόνο! Γιατί να τους έχουμε μόνιμους; Μα και πριν την πανδημία οι ανάγκες σε υγειονομικούς όλων των κλάδων (γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ.) ήταν 30.000. Δεν άρθρωσαν λέξη.
Με τα παραπάνω παραδείγματα καταδεικνύεται η ομόκεντρη στόχευση κυβέρνησης, υπουργών, ειδικών της επιτροπής, αλλά και κάποιων στα νοσοκομεία που, βασιλικότεροι του βασιλέως τρομοκρατούσαν υγειονομικούς επειδή έβγαλαν προς τα έξω τα προβλήματα, έκοβαν μισθούς από γιατρούς επειδή για κάποια στιγμή δεν φορούσαν μάσκα, ή απέλυαν συνδικαλιστές εκπροσώπους σωματείων.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει τον δρόμο του με τις όποιες δυσκολίες. Μαζί με όλο το κίνημα. Μπροστά στα 10ωρα εργασίας που ετοιμάζουν, ΕΜΕΙΣ ετοιμάζουμε τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς».

Ο Ηλίας Σιώρας είναι πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», γραμματέας ΕΙΝΑΠ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο site: iEidiseis.gr

imerodromos.gr


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative