Social Icons

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Για τα οξυμένα προβλήματα και την κατακόρυφη μείωση εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων


Για τα οξυμένα προβλήματα και την κατακόρυφη μείωση εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τα οξυμένα προβλήματα και την κατακόρυφη μείωση εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αγρότες, αγρότισσες, κτηνοτρόφοι

Τελειώνει μια καλλιεργητική περίοδος που για τους βιοπαλαιστές αγρότες της Φθιώτιδας αποτελεί την χειρότερη των τελευταίων ετών.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση, όπως ο αναχρονιστικός κανονισμός και η μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, η διαχρονικά ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της παραγωγής, η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης για έργα υποδομών όπως αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, αποστραγγιστικά, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους σε βασικά προϊόντα και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαμορφώνουν όρους ώστε η αγροτική παραγωγή και η ύπαιθρος να εγκαταλειφθούν μαζικά.

Από την άλλη οι γενικότερες διεθνείς εξελίξεις, με την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την μια μεριά και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το εμπάργκο στη Ρωσία σε εξέλιξη, την συνολικότερη ανάφλεξή στην Μέση Ανατολή, με την σφαγή και την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, με την απαράδεκτη και επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό, εντείνουν την διαφαινόμενη οικονομική κρίση με πολύ δυσμενείς συνέπειες για όλους τους λαούς, και φυσικά θα έχουν επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση στο αγροτικό εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ελλάδα.

Σε αυτό το περιβάλλον έχουμε  και μια σειρά επιπλέον δυσμενών εξελίξεων για τους αγροτοκτηνοτρόφους του Νομού μας.  

 • Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Δήμο Δομοκού και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, άφησαν πίσω τους μεγάλες ζημιές όχι μόνο στην αγροτική παραγωγή, αλλά και σε υποδομές σε σπίτια, αποθήκες , γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα, αγροτικούς δρόμους, όπως επίσης ζημιές έχουν υποστεί και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγων των φερτών υλικών.
 • Η ακαρπία στην ελαιοκαλλιέργεια, που αφορά το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Νομού, μειώνει κατακόρυφα το εισόδημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών, και από την άλλη οι τυποποιητές βιομήχανοι βρίσκουν ευκαιρία για αισχροκέρδεια αυξάνοντας κατακόρυφα τις τιμές λιανικής σε ελιά και λάδι.
 • Μεγάλη μείωση της παραγωγής στο βαμβάκι που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 70% δημιουργεί νέα δεδομένα και αφορά το σύνολο των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της Φθιώτιδας, με αποτέλεσμα εκτός από την μεγάλη απώλεια εισοδήματος να κινδυνεύει να χαθεί ακόμα και η συνδεδεμένη επιδότηση.
 • Οι μειωμένες επιδοτήσεις που σε ορισμένες περιπτώσει έφτασαν ακόμα και στο 50% λόγω της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ με αποτέλεσμα το εισόδημα να μειώνεται κατακόρυφα.
 • Οι αποζημιώσεις που καθυστερούν και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες από τις πλημμύρες αλλά και από άλλες αιτίες.
 • Οι σοβαρές ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σύγχρονων αρδευτικών έργων αλλά και έργων αποστράγγισης.
 • Η μεγάλη αύξηση των πληθυσμών λύκου που αποδεκατίζει την κτηνοτροφία.

Όλα αυτά αποτελούν αιτίες μεγάλης μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, που στο σύνολο του για την φετινή χρονιά υπολογίζεται για τον Νομό Φθιώτιδας περίπου στα 250-300 εκατ. ευρώ.Μαζί με όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το συνεχώς αυξανόμενο ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, σε επίπεδα που καθιστά απαγορευτική την όποια προσπάθεια για αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

Με δεδομένο ότι στην Φθιώτιδα η μείωση ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, κατά την προηγούμενη περίοδο, ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και έφτασε μέχρι και 24% σε κάποιες περιοχές, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η εγκατάλειψη και ερημοποίηση της υπαίθρου, θα συνεχιστεί, αφού η ζωή στην ύπαιθρο παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, με τις δομές υγείας υποστελεχωμένες , τις σχολικές και προσχολικές υποδομές υποβαθμισμένες, ακόμα και υπηρεσίες όπως τα υποκαταστήματα των Τραπεζών και των ΕΛΤΑ κλείνουν το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας μια αφόρητη μη βιώσιμη καθημερινότητα.

Βέβαια τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, κάτι που αποδεικνύει τη συνολική στρατηγική συμφωνία και σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΣΟΚ, όσων αφορά και την κοινή στόχευση για περεταίρω μείωση του αγροτικού πληθυσμού και την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του αγροδιατροφικού κλάδου.

Ως Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, ως ΚΚΕ συνολικά, δεν θα μείνουμε να παρακολουθούμε από μακριά τις δυσμενείς εξελίξεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας, θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης του αγροτικού κινήματος, μπαίνουμε μπροστά και θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα παρέμβασης στην Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια, για να ασκηθεί πίεση για μέτρα ανακούφισης, και επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων, όπως επίσης θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων να αγκαλιαστεί από το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στα αστικά κέντρα και στις κωμοπόλεις γιατί είναι αγώνας δίκαιος, αγώνας επιβίωσης, αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την φορολεηλασία συνολικά των λαϊκών εισοδημάτων και τους αφορά άμεσα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων με την λήψη ουσιαστικών μέτρων.

 • Αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές που έχουν οι περιοχές του Δήμου Δομοκού στις υποδομές εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς κόφτες και προϋποθέσεις που καταλήγουν σε αποζημιώσεις ψίχουλα. Με κρατική ευθύνη να καθαριστούν τα χωράφια και να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες ώστε να καταστούν πάλι παραγωγικά.
 • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς λόγω της ακαρπίας στην ελιά.
 • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις μειωμένες παραγωγές στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στα σιτηρά, να δοθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι χωρίς την προϋπόθεση του πλαφόν για την φετινή χρονιά, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
 • Να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα προστασίας και αποκατάστασης στις περιοχές που έχουν πληγεί αλλά και σε περιοχές που εγκυμονούν πλημμυρικά φαινόμενα.
 • Να προχωρήσουν άμεσα έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, αποκατάστασης και βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας και τα βαλτωμένα σχέδια των αναδασμών που εκκρεμούν. Να δημιουργηθούν αρδευτικά φράγματα όπου υπάρχει δυνατότητα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
 • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, και να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών από όλες τις αιτίες στο 100% των απωλειών που υφίστανται οι αγρότες.
 • Ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας με επιδότηση στις ζωοτροφές, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, άμεση υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, μέτρα περιορισμού των υπερπληθυσμών λύκου.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα λογικό κέρδος για τον αγρότη.
 • Στελέχωση των δομών υγείας στην ύπαιθρο με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχωση του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του αναγκαίου εξοπλισμού. Να μην κλείσουν υπηρεσίες ΕΛΤΑ, υποκαταστήματα τραπεζών κ.α..

Τ.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ του ΚΚΕ

Σας προσκαλούμε στην Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουμε την Δευτέρα 13 Νοέμβρη  στις 11 π.μ. στην μικρή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, Λεωνίδου 11.  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative