Social Icons

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Τι σημαίνει να μην έχεις τσίπα


H “κλιματική αλλαγή», τα «ακραία φαινόμενα», ο «στρατηγός άνεμος”, τα “ασύμμετρα φαινόμενα”, η “αναποδιά” (!), η “φύση”… Η ευθύνη να....


Τι σημαίνει να μην έχεις τσίπα
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΤΣΙΠΑ


Η “κλιματική αλλαγή», τα «ακραία φαινόμενα», ο «στρατηγός άνεμος”, τα “ασύμμετρα φαινόμενα”, η “αναποδιά” (!), η “φύση”…

Η ευθύνη να γίνεται πινγκ – πονγκ ανάμεσα σε δημάρχους και περιφερειάρχες που κρύβονται, κι όταν δεν κρύβονται τσακώνονται με άλλους ανευθυνουπεύθυνους, κι όταν δεν τσακώνονται γυρίζουν βίντεο την ώρα της πλημμύρας για να παραστήσουν τους… ναυαγοσώστες στις γειτονιές που πριν θα έπρεπε να έχουν κάνει έργα για την προστασία τους…

Η αθλιότητα των κυβερνώντων να ντρέπεται κι αυτή αφού δεν ντρέπονται οι ίδιοι με την αχρηστία τους και με τα εξοργιστικά διαγγέλματα που άλλοτε χάσκουν τον μηδενικής ενσυναίσθησης αυτοθαυμασμό τους (!) κι άλλοτε την κροκοδείλια υποκρισία τους…

Όλα αυτά αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο δίνονται δεκαετίες τώρα οι (ουκ έστιν αριθμός) παραστάσεις της πολιτικής ξετσιπωσιάς.

Αλλά τι θα πει να μην έχεις τσίπα;

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να έχει πλημμυρίσει η Καρδίτσα πριν από τρία ολόκληρα χρόνια από τον Ιανό, να έχεις δώσει (τότε) παράσταση με υποσχέσεις και εξαγγελίες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και τρία ολόκληρα χρόνια μετά, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο, να επιστρέφεις στον τόπο του εγκλήματος να επιθεωρήσεις, τί; τα πλημμυρισμένα και ανύπαρκτα… έργα σου!

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να έχει πλημμυρίσει ο Βόλος μόλις πέρσι τον Αύγουστο, από το 1955 με τους 27 νεκρούς να έχει πλημμυρίσει άλλες 20 φορές από τότε με τις μισές να είναι από την δεκαετία του 2000 και μετά, από το πλάτος των 240 μέτρων της εκβολής του Κραυσίδωνα το 1945 να έχουν απομείνει μόλις 40 μέτρα, κι εσύ να παρακολουθείς το φαινόμενο της αυθαιρεσίας και να στρουθοκαμηλίζεις μηρυκάζοντας τα περί «πρωτοφανών φαινομένων».

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να εκδίδουν οι επιστήμονες στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις κι εσύ να τα βάζεις με τους… επιστήμονες, να φωνάζουν οι δασονόμοι και οι πυροσβέστες δεκαετίες κι εσύ να τους αγνοείς, να σε προειδοποιούν μέρες πριν οι μετεωρολόγοι για τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα κι εσύ να εμφανίζεσαι μετά το κακό για να παραστήσεις τον… διασώστη βατραχάνθρωπο.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να “κλαις” και να “οδύρεσαι” όταν καίγεται κανένας σκουπιτοτενεκές σε καμιά διαδήλωση, αλλά όταν καίγεται η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη να αλληλοσυγχαίρει η “επιτελικότητα” την “αριστεία” σου – και τις δυο μαζί η μιντιακή αλητεία.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να ξεκινάει αντιπυρική περίοδος με 4.000 κενά πυροσβεστών, αλλά εσύ να προσλαμβάνεις… αστυφύλακες για τα Πανεπιστήμια.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, εσύ να διαθέτεις μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, όταν σε ένα βράδυ μπούκωσες την Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του Ελ.Βενιζέλος με 308 εκ. ευρώ!

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει κι αυτά τα 1,7 εκ. ευρώ του 2021 να είναι περικομμένα κατά 62% (!) αφού το αντίστοιχο ποσό το 2020 ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια, και την ίδια ώρα να μπουκώνεις με δεκάδες εκατομμύρια τους εργολάβους, την Aegean και τα “πετσωμένα” ΜΜΕ για να σου κάνουν ρεκλάμες.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να παίρνεις την πρώτη θέση (την 1η!) στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, να έχεις πενταπλασιάσει (!) σ’ ένα χρόνο τις σχετικές δαπάνες, να κάνεις συμφωνίες μαμούθ για Ραφαλ ένεκα των Τούρκων (με τους οποίους, όμως, είσαι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ), να αγοράζεις χιλιάδες περιπολικά, να αγοράζεις Αίαντα για να ρίχνεις νερό στους… διαδηλωτές, αλλά από τα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική (αυτά που επίσης ρίχνουν νερό, αλλά για να σβήνουν φωτιές) μόλις το 10%-15% να είναι καινούργιο και μέχρι 10 έτη.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να κάνεις με τους πυροσβέστες ό,τι και με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, να λες «ήρωες» τους ανθρώπους – αυτούς που έχεις χρόνια και χρόνια αδιόριστους συμβασιούχους – όταν πέφτουν στις φλόγες, μπας και κερδίσεις κάτι από την λάμψη τους, αλλά να βάζεις τα τσιράκια σου στα μιντιακά σου καταγώγια να τους αποκαλούν «τεμπελχανάδες» και «ταβλαδόρους» τους υπόλοιπους 11 μήνες το χρόνο.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να μην σε ενοχλεί η βρωμιά που αναδύουν τα twitterοειδή και τα facebookοειδή που βρήκαν “ευκαιρία” να κρυφτούν πίσω από το Μάτι για να “σβήσουν” την Βαρυμπόμπη, την Εύβοια, την Πάρνηθα, τον Εβρο, ή βρήκαν “ευκαιρία” να κρυφτούν πίσω από την Μάνδρα για να «στεγνώσουν» την Θεσσαλία, και να ενθαρρύνεις την υπαγωγή της κομματικής «αντιπαράθεσης» σε επίπεδο ανθρωπιδίων.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να φταίνε τα πάντα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τον μεγάλο όγκο βροχής και τον μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, από την βλάστηση που ευνοεί την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς και τον «στρατηγό άνεμο» μέχρι την κλιματική αλλαγή και την τρύπα του όζοντος, αλλά ποτέ εσύ.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να σιγοντάρεις τα γελοία τυπάκια, αυτά που πάνω στα αποκαίδια και στη λάσπη, για να βγάλουν “λάδι” την κρατική ανυπαρξία, κατσαδιάζουν κιόλας τους καμένους και τους πνιγμένους επειδή – όπως λένε – «τα περιμένουν όλα από το κράτος» και δεν είχαν την προνοητικότητα να έχουν «ασφαλίσει» το σπίτι τους, κατά την προνοητικότητα που προφανώς έχουν όσοι διαθέτουν το πορτοφόλι τέτοιων χατζατζάρηδων που πληρώνονται παντεσπανάτα για να λένε στους υπόλοιπους να «ζούνε» με 500 ευρώ.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να βρέχει κι ο κόσμος να πνίγεται, να πέφτει χιόνι και η Αττική (η Αττική!) να μένει 4 μέρες χωρίς ρεύμα, να κάνει ζέστη κι η χώρα να φλέγεται, να κάνει σεισμό στην χώρα που εκλύει το 50% της σεισμικής ενέργειας στην Ευρώπη και λόγω ανύπαρκτης αντισεισμικής θωράκισης να θρηνούμε θύματα, αλλά να παραμένουν όλες οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές με το αιτιολογικό «δεν υπάρχουν λεφτά» από εκείνους που…φορολογούν τους εφοπλιστές «οικειοθελώς»!

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να συντελείται μπροστά στα μάτια όλης της κοινωνίας το έγκλημα της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, της «ανάπτυξης» με ζύγι το κέρδος των εργολάβων και την πολιτική «βιτρίνα» των λιμοκοντόρων της εξουσίας, να είσαι ο υπηρέτης και ταυτόχρονα ο διαιτητής των σφοδρών αντιθέσεων μεταξύ μεγάλων συμφερόντων και ιδιωτών που «επενδύουν» με βάση το χάρισμα δασικών εκτάσεων και της εκμετάλλευσης δημόσιας γης και ταυτόχρονα να πουλάς στο πόπολο φύκια και κορδέλες για «πράσινη ανάπτυξη».

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να έχουν κατακαεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, να έχουν γίνει στάχτη σπίτια, μαγαζιά, κόποι μιας ζωής, να έχει πλημμυρίσει και έχει βυθιστεί στη λάσπη η μισή χώρα, και εσύ να προπαγανδίζεις… 112 φορές την ημέρα – σε μια άθλια σύγκριση με τους άλλους που επίσης τα έκαναν «όλα καλά» – ότι δεν χάθηκαν ζωές! Και πότε; Όταν δεν ξέρουμε καν πόσα θύματα θα μετρήσουμε, τελικά, από τις πλημμύρες, όταν από τις φωτιές μόνο τούτο το καλοκαίρι έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που τους 18 από αυτούς κάτι κουμάσια που σε σιγοντάρουν έφτασαν να μην τους θεωρούν ανθρώπους γιατί ήταν… μετανάστες. Να πουλάς «προστασία της ανθρώπνης ζωής» λες και η ζωή όσων έγινε στάχτη ή λάσπη το βιός τους δεν έχει «μαυρίσει» ή λες και πρέπει να σε ευγνωμονούν κιόλας που – αυτή τη φορά – δεν κάηκαν και δεν πνίγηκαν και βούλιαξαν ζωντανοί μαζί με τα σπίτια τους.

Να μην εχεις τσίπα, τελικά, σημαίνει:

Να εφαρμόζεται η ίδια δασοκτόνα εγκληματική πολιτική με συνέπεια εκατομμύρια στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδες νεκρούς πολίτες, δεκάδες νεκρούς πυροσβέστες, χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες, αλλά απ’ όσους κυβερνούν και κυβέρνησαν δεκαετίες τώρα να μην έχει βρεθεί ένας κερατάς να πει το απλό: “Απαγορεύεται η αγοραπωλησία γης στα καμένα”. Εξι λέξεις είναι. Μόνο 6 λεξούλες. 

Αφού είναι κατά των εμπρηστών, κατά των καταπατητών, κατά των οικοπεδοφάγων, υπέρ των δασών, υπέρ του περιβάλλοντος και υπέρ της χρηστής διαχείρισης, πως και κανείς τους δεν το σκέφτηκε – δεκαετίες τώρα, με νεκρούς, καταστροφές, καταπατήσεις, λεηλασίες – να κάνει αυτές τις 6 λεξούλες νόμο. Με ένα άρθρο. Ώστε να μην σηκώνει ερμηνείες ή εξαιρέσεις (κυρία Σακελλαροπούλου) το άρθρο 117 παρ.3 του Συντάγματος. Κι αν θέλουν και δεύτερο άρθρο ας βάλουν κι άλλες 7 λεξούλες: “Απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης γης στα καμένα”. Και πότε θα τον κάνουν τον νόμο; Ε;

Να μην έχεις τσίπα, τελικά, σημαίνει:

Να εφαρμόζεται η ίδια εγκληματική πολιτική αδιαφορίας για αντιπλημμυρικά έργα, για αντισεισμική θωράκιση, για έργα υποδομής, αλλά απ’ όσους «άριστους», «επιτελικούς» και «σωτήρες» κυβερνούν και κυβέρνησαν δεκαετίες τώρα να μην έχει βρεθεί ένας κερατάς να πει και να κάνει το απλό: Πρώτα ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Αλλά υπάρχει εξήγηση: Το «πρώτα ο ανθρωπος και οι ανάγκες του» ποτέ δεν ήταν κάτι το «απλό». Το ξέρουν οι πάντες. Πρώτοι από όλους το ξέρουν οι ίδιοι οι ξετσίπωτοι.

Νίκος Μπογιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative