Social Icons

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Γιατροί Νοσοκομείου Λαμίας: Τα ρίχνουν όλα στους γιατρούς για να αποποιηθούν τις ευθύνες του


Γιατροί Νοσοκομείου Λαμίας: Τα ρίχνουν όλα στους γιατρούς για να αποποιηθούν τις ευθύνες του

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκούν το έργο τους περιγράφει με αφορμή καταγγελίες για την λειτουργία του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών  Λαμίας. Αφού αναφέρεται  σε επιστολή της σε μια σειρά από  προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της «υποστελέχωσης, της υπερεργασίας και της αδιαφορίας των διοικούντων και των πολιτικών, τόσα χρόνια τώρα» σημειώνουν ότι «προσπαθούν αποποιούμενοι των ευθυνών τους να τα προσάψουν στους γιατρούς». 

Η επιστολή της Ε.Ν.ΙΑ.Λ.

Λαμία 19/7/2023

Το πρόσφατο δημοσίευμα και η άμεση ανταπόκριση της 5ης ΥΠΕ, σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΠ του ΓΝ Λαμίας μας δίνει την εντύπωση αποπροσανατολισμού από τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα. Ρίχνοντας το σύνολο των ευθυνών στο ιατρικό προσωπικό των ΤΕΠ και γενικότερα του νοσοκομείου, με κάποιες αναφερόμενες εξαιρέσεις, μας προκαλεί να καταθέσουμε  τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούμε να επιτελέσουμε το  ιατρικό μας έργο. 

 1. Το ΤΕΠ ουσιαστικά λειτουργεί με τέσσερεις  ειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι και καλύπτουν τις 24 με 26 μέρες του μήνα. Δεν υπάρχει κάλυψη καθημερινή από ειδικευμένο ιατρό του ΤΕΠ. Υπάρχει ενίσχυση εφημερίας με εντέλλεσθε από ειδικευμένους ιατρούς τμημάτων (καρδιολογικής, χειρουργικής, αγγειοχειρουργικής, ΜΕΘ, ορθοπεδικής), ειδικευόμενους(παθολογικής, ορθοπεδικής, μαιευτικής–γυναικολογικής, ψυχιατρικής, καρδιολογίας, παιδιατρικής υπεράριθμους) καθώς και λίγους γενικούς ιατρούς κέντρων υγείας που με δική τους βούληση δίνουν εφημερίες. Το σύνηθες είναι να εφημερεύει ένας ειδικός του ΤΕΠ με ένα ειδικευόμενο. Κατά μέσο όρο θα εξετασθούν 90 με 120 περιστατικά το 24ωρο, δηλαδή περίπου 4 με 5 την ώρα. Για τον κάθε ασθενή απαιτείται λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφίες, υπέρηχοι, αξονική), συνολική αποτίμηση και αρχική διάγνωση, κλήση αντίστοιχων ειδικοτήτων για εκτίμηση, εισαγωγή ή εξιτήριο ή παραμονή στη βραχεία ή διακομιδή σε έλλειψη αντίστοιχης ειδικότητας. Και δεν αναφέρομαστε σε βαριά και υπερεπείγοντα περιστατικά, που θα χρειαστούν πολλά περισσότερα. Νομίζετε ότι ο χρόνος είναι αρκετός έτσι ώστε να υπάρξει και η απαραίτητη ενημέρωση των συνοδών; Μια πράξη αναγκαία και ανθρώπινη αλλά δύσκολα εφαρμόσιμη με τις παρούσες συνθήκες εργασίας. Πόσο ανθρώπινες βλέπετε αυτές τις συνθήκες εργασίας των γιατρών του ΤΕΠ; Οι οποίοι θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον οι διπλάσιοι σε αριθμό, τόσο συνολικά όσο και στην εφημερία. Πόσο εύκολα μπορείς να διαχειριστείς την ένταση, την κούραση την εξάντληση; Πόσο ήρεμος και ευγενικός μπορείς να είσαι;

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης, της υπερεργασίας και της αδιαφορίας των διοικούντων και των πολιτικών, τόσα χρόνια τώρα. Και προσπαθούν αποποιούμενοι των ευθυνών τους να τα προσάψουν στους γιατρούς. 

 1. Η πνευμονολογική κλινική λειτουργεί με ένα γιατρό. Πέντε εφημερίες το μήνα. Αν είστε τυχεροί και αρρωστήσετε αυτές τις μέρες θα σας δει ο πνευμονολόγος της κλινικής. Αν όχι την επόμενη το πρωί και αν είναι Παρασκευή τη Δευτέρα. Μέχρι τότε θα είστε σε κρεββάτι στο τμήμα βραχείας νοσηλείας, πνευμονολόγος δεν θα σας δει και η διακομιδή σας είναι δύσκολη γιατί το νοσοκομείο έχει πνευμονολογική κλινική και δεν σας δέχονται σε άλλα νοσοκομεία. Αυτή είναι η απόφαση της διοίκησης του ΓΝ Λαμίας, σχετικά με την διεκπεραίωση των πνευμονολογικών περιστατικών, χρησιμοποιώντας για ενίσχυση τους δύο πνευμονολόγους της ΜΕΘ κατά την εφημερία στο τμήμα τους και τους παθολόγους για όσα αναπνευστικά περιστατικά μπορούν να διαχειριστούν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, η αποδυνάμωση και επιβάρυνση άλλων τμημάτων, η καθυστέρηση στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση των πασχόντων και η προβληματική παρακολούθησή τους.
 2. Η ουρολογική κλινική λειτουργεί με ένα γιατρό με ιδιωτική σύμβαση με το νοσοκομείο. Όταν δεν εφημερεύει ο ουρολόγος και η κατάσταση  είναι επείγουσα η διακομιδή είναι μονόδρομος. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις η εξέταση από ειδικό θα γίνει την επομένη ημέρα ή την Δευτέρα αν είναι Σαββατοκύριακο χωρίς να αναφερθούμε σε νόμιμες άδειες ή ρεπό. Αλήθεια με ποιο νομικό πλαίσιο λειτουργεί κλινική νοσοκομείου με μοναδικό γιατρό με ιδιωτική σύμβαση;
 3. Το ίδιο συμβαίνει όταν δεν εφημερεύει ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, δερματολόγος, νευροχειρουργός, ογκολόγος  κλπ.
 4. Γνωρίζετε σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχει ένας ασθενής μια ιστολογική εξέταση στα χέρια του; Η μοναδική παθολογοανατόμος οδύρεται για τους κινδύνους τέτοιας καθυστέρησης. Και ο χρόνος όλο αυξάνεται και αυτό μπορεί να είναι μοιραίο για κάποιους από μας.
 5. Ο νέος υπουργός Υγείας στα πρώτα μεγαλόπνοα αναπτυξιακά έργα αναφέρει το χημειοθεραπευτικό τμήμα στην πόλη μας και την επέκταση της ογκολογικής κλινικής.  Σε λίγο διάστημα θα υπάρχει μία ογκολόγος, η οποία μάλιστα διαμαρτύρεται για την επικείμενη αλλαγή της επί  χρόνια προϊσταμένης του τμήματος της από τη διοίκηση.
 6. Τον Αύγουστο οι αναισθησιολόγοι θα είναι μόλις δύο, ο ένας με ιδιωτική σύμβαση και το νοσοκομείο θα λειτουργεί μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Τακτικά χειρουργεία δεν θα μπορούν να υποστηριχθούν και θα αναζητάμε αναισθησιολόγους από αλλού ή με μπλοκάκι, μήπως και βρεθεί κάποια βραχυπρόθεσμη λύση.
 7. Η εφημερία τομέα είναι προ των πυλών. Αυτό πρακτικά σημαίνει παραποίηση ειδικοτήτων το 2023, γιατί το ΕΣΥ αφέθηκε στην καταστροφή και η μόνη λύση για τους διοικούντες είναι η ιατρική της άσπρης μπλούζας και όχι οι προσλήψεις.
 8. Αλήθεια, τι αποτελέσματα έφερε στη λειτουργία του ΤΕΠ η επίσκεψη της συντονίστριας διευθύντριας των ΤΕΠ των νοσοκομείων Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας μετά από απόφαση του νυν Δ/τη της ΥΠΕ, το έτος 2021,  με σκοπό την καταγραφή των παθογενειών και των λειτουργικών προβλημάτων του ΤΕΠ του νοσοκομείου μας; Υπήρξε καμία παρέμβαση των θεσμικών οργάνων με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων; Προφανώς η άμεση εντολή του για προκαταρτική έρευνα βασιζόμενη στο πρόσφατο δημοσίευμα είναι η επιβεβλημένη  στάση των διοικούντων στην κατάρρευση του ΕΣΥ και του ΓΝ Λαμίας.
 9. Οι λίγες εφημερίες των ελάχιστων γενικών γιατρών που με τη βούλησή τους ενισχύουν τα ΤΕΠ, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έγιναν λιγότερες γιατί υποχρεώθηκαν να εφημερεύσουν τα σαββατοκύριακα στο νεοσυσταθέν Κ.Υ. Ραχών, με απόφαση της ΥΠΕ. Έτσι επιτυγχάνεται η στήριξη και ενίσχυση του νοσοκομείου Λαμίας που εξυπηρετεί 250.000 πολίτες αυτής της χώρας.
 10. Η ΕΝΙΑΛ έθεσε πολλάκις και σε όλους τα προβλήματα και πρότεινε τις ενδεδειγμένες λύσεις. Στον διοικητή , στον διοικητή της ΥΠΕ, στο δήμαρχο, σε βουλευτές, στον τύπο, στον υπουργό υγείας τον τέως και τον νυν και σε όποιον θέλησε να συναντηθεί μαζί μας. Προσλήψεις, οικονομικά κίνητρα, διοικήσεις που επιλύουν και δε διογκώνουν τα προβλήματα.
 11. Εμείς  οι γιατροί είμαστε κατηγορούμενοι για τα ραπιντ και την μη ενημέρωση συνοδών. Για  απότομη  συμπεριφορά, για έλλειψη σεβασμού, για κλίκες.

ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΧΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ.

Το Δ.Σ της Ε.Ν.ΙΑ.Λ

ilamia.gr


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative